
متخصص قلب و عروق مرکز آموزشی و درمانی کوثر، درگفتگویی به مناسبت روز جهانی قلب (8 مهر 1403)، با روابط عمومی این مرکز گفت: بیماری های قلبی عروقی عامل اصلی مرگ ومیر زنان در جهان می باشند. در بین بانوان بالای ۴۰ سال از هر ۴ زن یک تن، مبتلا به بیماری قلبی است. با توجه به ویژگی های جنسیتی، اجتماعی و فرهنگی عوامل خطر بیماری های قلبی و عروقی در بانوان، آثار مخرب تری نسبت به مردان دارند. خوشبختانه با روش های نوین غربالگری و تشخیص و روش های پیشرفته درمانی، راه کارهایی وجود دارد تا به کمک آن بتوانیم سلامت قلب و عروق را در جامعه افزایش دهیم.
دکتر صبا سیمیاری، در خصوص به حداقل رساندن بیماری های قلب و عروق در بانوان، موارد زیر را مطرح کرد:
گام اول: آگاهی از عوامل خطر و اصلاح سبک زندگی
سن: یکی از عوامل خطر اجتناب ناپذیر و غیر قابل اصلاح می باشد. از سن بالای ۶۰ سال به ازای هر ۳ زن ،یک زن مبتلا به بیماری قلبی عروقی است.
سابقه خانوادگی: افرادی که بستگان درجه اول آنها سابقه بیماری قلبی عروقی به ویژه در سن کمتر از ۶۰ سال دارند؛ اکیدا توصیه می شود؛ با مراجعه به تیم درمانی قلب و عروق، تحت نظر و غربالگری اولیه قرار گیرند.
فشارخون: در سن بالای ۶۰ سال شیوع فشارخون در زنان بیشتر از مردان است و در خانم هایی که از قرص ضد بارداری استفاده می کنند نیز حائز اهمیت بیشتری است.
دیابت: بانوانی با قند خون بالا تا ۷ برابر بیشتر، در معرض خطر بروز بیماری قلبی عروقی هستند.
چربی بالا: اگر چه قبل از ۴۰ سالگی شیوع چربی بالا، در مردان بیشتر است؛ ولی بعد از ۴۰ سالگی این روند معکوس میشود و به علت تغییرات هورمونی یائسگی شیوع چربی بالا در زنان بیشتر می شود.
چاقی: چاقی که به صورت BMI(شاخص توده بدنی) بالاتر از ۳۰ تعریف می شود؛ شانس بروز دیابت را۴۰ برابر و شانس بروز بیماری قلبی را به شدت افزایش می دهد. بهترین BMI برای داشتن قلبی سالم۳۰-۲۵ می باشد.
فعالیت ورزشی: جهت حفظ سلامت قلب و عروق توصیه می شود؛ بانوان حداقل ۳۰ دقیقه 3 روز در هفته، فعالیت ورزشی داشته باشند. زمان انجام فعالیت ورزشی مهم نیست. ساعات بیحرکتی (پشت میز نشستن،تماشای تلویزیون،..) نیز باعث افزایش خطر بیماری قلبی می شود. خطرناکترین حالت زمانی است که فرد بیش از ۸ ساعت در روز ( صرف نظر از تایم خوابیدن) بی حرکت باشد؛ باید بیحرکتی ممتد، خودداری شود.
سیگار: عامل اصلی و قابل پیشگیری علت مرگ و میر قلبی می باشد.خطر عارضه قلبی را ۴ برابر بیشتر میکند. سیگار خطر فشارخون ،احتمال تشکیل لخته و بسته شدن عروق قلب را افزایش می دهد. دود قلیان نسبت به سیگار آثار مخربتر ی دارد. سیگار های الکترونیکی به علت دوز بالای نیکوتین و تحریک سیستم سمپاتیک به مراتب خطرات ابتلا به بیماری قلب و عروق را افزایش می دهند.
آلودگی هوا: قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا، بیش از دو سال، سلامت قلب را مختل میکند.
آلودگی صوتی: یک اتومبیل در طی رانندگی می تواند 70 دسی بل صوت ایجاد کند؛ اگر میزان صوت محیط بالاتر از ۴۵ دسی بل باشد و افراد به صورت مزمن (شغل و یا منزل نزدیک اتوبان) در معرض آن باشند؛ میتواند باعث تحریک سیستم سمپاتیک بدن و افزایش التهاب عروق و بیماری قلبی شود.
بارداری : بانوان باردار پس از هفته ۶ بارداری حداقل یک بار وترجیحا هر ۳ ماه یک بار ویزیت قلب شوند.
گام نهایی و ارزشمند: همکاری تیم درمانی
تیم درمانی مجرب و متخصص مرکز آموزشی و درمانی کوثر قزوین ۲۴ ساعته در کنار مددجویان و خانم های باردار حضور دارند تا با غربالگری ،تشخیص و درمان به موقع، شیوع بیماری های قلبی عروقی را در بانوان سرزمین ایران به حداقل برسانند .